Last van dubieuze debiteuren?

Schakel de hulp in van juridische specialisten en start een incassotraject!

Dubieuze debiteuren

Elke ondernemer krijgt ermee te maken: dubieuze debiteuren. Maar hoe gaat u hiermee om en hoe voorkomt u ze? Met de hulp van een incassobureau voorkomt u veel problemen en houdt u een goed overzicht van al uw (dubieuze) debiteuren. Op zoek naar een incassobureau?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

De aanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen: u zit dus nergens aan vast. Op deze pagina leest u meer over wat dubieuze debiteuren zijn. Ook leest u meer over de voorziening van dubieuze debiteuren en hoe u deze debiteuren moet verwerken in de administratie.

Wat zijn debiteuren?

Elk bedrijf en iedere ondernemer of zzp’er heeft te maken met debiteuren. Een debiteur is een klant die nog moet betalen. Zodra de factuur betaald is, is de klant dus geen debiteur meer. In uw administratie houdt u alle debiteuren en crediteuren bij, zodat u een overzicht hebt van wat er nog binnenkomt en hoeveel geld u nog uit moet geven.

Wat zijn dubieuze debiteuren?

Een dubieuze debiteur is een klant waarvan u niet zeker weet of de factuur ooit nog betaald wordt. Elke ondernemer krijgt hiermee te maken: gemiddeld ligt het percentage dubieuze debiteuren rond de 3%.



Voorziening dubieuze debiteuren

In uw administratie houdt u uw crediteuren en debiteuren bij. Debit en credit moet altijd aan elkaar gelijk zijn. Hoe lost u dit op als u last hebt van dubieuze debiteuren? Speel hier op tijd door in met een voorziening voor dubieuze debiteuren.

Een voorziening is als het ware een (vaak fictief) spaarpotje die u inzet om geldproblemen op papier te voorkomen. Gemiddeld ligt het percentage dubieuze debiteuren rond de 3%. Als u dus een voorziening maakt van 3% van alle inkomsten, dan zijn de kosten in het geval van dubieuze debiteuren in ieder geval gedekt.

Verwerking dubieuze debiteuren

Er zijn drie manieren voor de verwerking van uw dubieuze debiteuren in het debiteurenbeheer:

  • Een direct write-off: hierbij verwerkt u de factuur pas op het moment als de factuur inderdaad oninbaar blijkt. U maakt hierbij dus geen gebruik van een voorziening.
  • Dubieuze debiteuren dynamisch afboeken: van elke factuur schrijft u ongeveer 3% af. Achteraf controleert u of dit voldoende is. Is het bedrag te veel of te weinig, dan boekt u dit terug als winst of verlies.
  • Dubieuze debiteuren statisch boeken: hierbij doet u zelf een inschatting van het bedrag dat ontstaat door dubieuze debiteuren. U maakt hiervoor een voorziening en corrigeert dit achteraf.




 

Hoe werkt het verkopen van vorderingen?


 


Dubieuze debiteuren btw

Als na verloop van tijd blijkt dat een factuur inderdaad oninbaar is, dan hebt u de btw hierover al afgedragen. Gelukkig kunt u de btw over oninbare vorderingen terugvragen. Hierover leest u meer op belastingdienst.nl.

Hoe vraag ik de btw terug?

Dit doet u in de aangifte over het tijdvak waarin de vordering oninbaar is geworden, of wanneer de 1-jaarstermijn verstreken is. Het bedrag dat u terugvraagt vult u als negatieve omzet en negatieve btw in bij de btw-aangifte. Wordt de factuur na de btw-teruggave toch nog betaald, dan geeft u de verschuldigde btw aan in het tijdvak waarin u de betaling ontvangt. Meer weten? Lees dan verder op belastingdienst.nl.



verwerking dubieuze debiteuren

Debiteurenbeheer uitbesteden? Gratis voorstellen!

Hebt u niet de tijd of energie om u bezig te houden met een debiteurenbeheer? Door dit beheer uit te besteden aan een ervaren incassobureau voorkomt u dubieuze debiteuren en verkleint u de kans op verlies. Op zoek naar een incassobureau bij u in de buurt om u te helpen met dubieuze debiteuren?

Vergelijk gratis offertes!

U ontvangt voorstellen van verschillende incassobureaus bij u in de buurt en kiest zo gemakkelijk het bureau met het beste aanbod. De offerteaanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen, dus u zit nergens aan vast!





Incasso starten